Kostnad för att hyra flyttbil eller lastbil
Ska du flytta och vill veta pris för flyttbil eller flyttfirma? Isåfall har du hamnat rätt. Vi kommer gå igenom vilka kostnader som finns vid hyrning av flyttbil och lastbil, samt hur du på bästa sätt kan flytta så billigt som möjligt.
Vid en flytt är det ofta stora möbler och mängder med kläder, inredning och verktyg som ska fraktas och då räcker det inte med en vanlig bil eller att frakta med sig grejer kollektivt. Det många gör då är att hyra en lastbil eller skåpbil beroende på behov. Är du ute efter en hyrbil inför din flytt är du varmt välkommen att kontakta oss. Hos oss kan du jämföra alternativ mellan flyttbil och flyttfirma och se vilken lösning som är bäst och billigast i din stad.
Se ditt pris - få prisförslag från flyttfirma
Det enklaste sättet att se vad det kostar att anlita en flyttfirma, och om det är värt det – är att fylla i formuläret och få ett anpassat prisförslag direkt.
Genom att klicka på ”Få prisförslag” godkänner jag att min förfrågan behandlas i enlighet med integritetspolicyn.
Vad kostar det att hyra flyttbil?
Hur mycket det kostar att hyra en lastbil eller skåpbil varierar beroende på ett flertal faktorer, så det kan vara svårt att ge ett individuellt pris. Om du vill ha ett pris för dina behov kan du kontakta oss. Generellt sett gäller dock följande priser för att hyra flyttbil:
Att hyra en flyttbil kostar omkring 1000 kronor per dag, exklusive bränsle och köravgift. Räkna med att det kostar 500-1000 kr för en liten skåpbil och 1500-2000 kr för en större lastbil.
Prisexempel:
- Mindre skåpbil (typ Volkswagen Transporter): 500-1000 kronor per dag.
- Medelstor lastbil (typ Mercedes Sprinter): 1000-1500 kronor per dag.
- Större lastbil med lyft (typ Renault Master): 1500-2000 kronor per dag.
Saker som påverkar priset
Det kan som sagt skilja mycket i pris mellan olika modeller, men också beroende på en del andra saker. Nedan följer de största faktorerna som påverkar vad du får betala för en flyttbil.
Typ av fordon: Priset påverkas givetvis mycket av vilken typ av fordon du behöver. Mindre skåpbilar är billigare att hyra än större lastbilar. Om du bara behöver flytta några få möbler och lådor kan en mindre skåpbil vara tillräcklig, medan en större bostad eller en kontorsyta kräver en större lastbil. Som vi gav prisexempel på kan det skilja ca 1000 kr/dag mellan en liten och en stor flyttbil.
Hyresperiod: Hur länge du behöver hyra fordonet påverkar även det priset. Många företag erbjuder rabatter för längre hyresperioder. Som exempel: Om du bara behöver fordonet för en dag blir kostnaden högre per dag jämfört med om du hyr det för en vecka.
Köravstånd: Om du planerar att köra långa sträckor med flyttbilen, typ mellan olika städer kan priset bli högt. Vissa företag debiterar per kilometer utöver ett visst antal överenskomna mil, medan andra erbjuder obegränsad körsträcka (kallat fria mil) mot en högre grundavgift. Utöver själva avgiften behöver du också i 9 fall av 10 betala för bränsle, vilket även det blir dyrt desto längre du kör.
Bränsle: Kostnaden för bränsle tillkommer ofta utöver hyran. Flyttbilar drar ofta mycket (vanligtvis runt 1 liter/mil), särskilt om du kör långa sträckor eller om fordonet är fullastat. Kontrollera alltid om fordonet ska återlämnas med full tank.
Försäkringar: Grundförsäkring ingår ofta i hyran, men du kan välja att lägga till extra försäkringar för att skydda dig mot skador, stöld eller andra oförutsedda händelser. Dessa tilläggsförsäkringar (exempelvis flyttförsäkring eller flyttskydd) kan öka den totala kostnaden, men kan vara bra att se över för att minska din ekonomiska risk.
Tilläggstjänster: Många uthyrningsföretag erbjuder extra tjänster som GPS, flyttutrustning (som kärror och liftar), och hjälp med lastning och lossning. Dessa tjänster kan absolut göra flytten smidigare men ökar också den totala kostnaden.
Plats och tidpunkt: Priser kan variera beroende på var och när du hyr flyttbilen. I större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö kan det finnas fler uthyrningsföretag och alternativ, vilket kan hålla priserna nere. Studentstäder som Lund och Uppsala kan vara mycket dyrare under högsäsong under sommaren när många studenter börjar/slutar skolan.
Få pris på flyttfirma - utnyttja ditt RUT-avdrag på 50%
Att anlita en flyttfirma är ett bekvämt sätt att flytta på. Få ett pris på flyttfirma genom att fylla i formuläret och få ett anpassat prisförslag direkt.
Genom att klicka på ”Få prisförslag” godkänner jag att min förfrågan behandlas i enlighet med integritetspolicyn.
Vad kostar det att anlita en flyttfirma?
Många väljer att istället för att göra jobbet själv med en flyttbil anlita en flyttfirma som tar hand om flytten från start till slut. Trots att flyttfirmor är dyrare än att flytta på egen hand kan det vara ett klokt beslut för många eftersom det kan spara både tid och ansträngning. Kostnaden för att anlita en flyttfirma är individuell och varierar kraftigt från person till person, beroende på flera faktorer.
I Genomsnitt kostar en flyttfirma ca 600 – 700 kronor i timmen efter 50% RUT-avdrag på arbetskostnaden för en lastbil med två flyttgubbar. Med dessa priser kan man räkna med allt från 5000 upp till 10 000 kronor för en normalstor lägenhet inom samma stad.
Priser från verkliga flyttar:
- Flytt av lägenhet på 60 kvadratmeter inom Göteborg: 6500 kr efter RUT-avdrag
- Flytt till studentlägenhet på 22 kvadratmeter från Malmö till Lund: 4000 kronor efter RUT-avdrag
- Flytt av enplansvilla på 150 kvadratmeter från Jönköping till Stockholm: 32 000 kronor efter RUT-avdrag
Givetvis är sträckan avgörande för priset – Ju längre sträckan är desto dyrare blir fakturan på grund av ökade bränslekostnader och arbetstid. Men även volymen och vikten av det som ska flyttas påverkar priset avsevärt. Större volymer kräver större lastbilar och eventuellt fler resor, vilket ökar kostnaden. Om du har många tunga och skrymmande möbler kan detta också öka priset på grund av den extra arbetskraft och säkerhet som krävs. Flyttfirmor erbjuder dessutom ofta olika typer av tillägg och tjänster, vilket kan påverka kostnaden. Om du väljer att låta flyttfirman packa och packa upp och ner dina grejer ökar såklart kostnaden. Likaså om möbler behöver monteras eller demonteras. Många flyttfirmor erbjuder även förvaring eller magasinering i ett förråd under flyttperioden, vilket du kan välja till en extra kostnad (ofta nån hundralappar per dygn).
Tänk även på att det kan vara dyrare att boka en flyttfirma under högsäsong, som framförallt är under sommaren (maj-september) när många studenter flyttar. På samma sätt är det ofta dyrare på helger än vardagar då trycket är lägre, så om du har möjlighet kan du planera in en tid på en mindre efterfrågad tid för att få ett billigare pris.
Läs också: Vad kostar flyttstäd?
Flytta billigt - Såhär kan du sänka kostnader under flytt
Det kan blir relativt dyrt att flytta, men som tur är finns det flera grejer man kan göra för att spara några slantar på flytten. En sak man bör börja med (och som många inte tänker på) är att rensa ut och sälja eller donera saker som man inte längre behöver. Att göra sig av med saker innan flytten minskar inte bara volymen av det som ska flyttas, utan kan också ge lite extra pengar. Många vill ändå ha en ny fräsch start på sitt nya hem och slutar ändå upp med att slänga gamla saker. Att flytta färre grejer innebär att man kan hyra en mindre flyttbil eller åka färre vändor om man flyttar själv. Det är samma princip om man anlitar en flyttfirma, då de kan utföra flytten snabbare vilket resulterar i lägre pris.
När det kommer till packningen kan man spara pengar genom att skaffa gratis flyttlådor och förpackningsmaterial. Många lager och matbutiker (typ Ica Maxi) är villiga att ge bort kartonger av olika slag som de annars skulle ha återvunnit. Man kan även använda material man har hemma som handdukar, lakan och kläder som skyddsmaterial istället för att köpa bubbelplast eller liknande. Om man packar sina egna saker noggrant kan man också minska risken för skador och därmed undvika att behöva köpa nytt.
Att hyra en lastbil och genomföra flytten själv istället för att anlita en flyttfirma är ett annat sätt att spara pengar. Detta kräver dock att man har tid och ork för att bära och lasta tunga möbler och lådor. Om man ändå väljer att anlita en flyttfirma kan man minska kostnaderna genom att jämföra priser från olika företag och boka långt i förväg. Många flyttfirmor erbjuder nämligen rabatter om man bokar flytthjälp utanför högsäsong eller på vardagar istället för helger.
En annan möjlighet som finns är att bara anlita flyttfirmor för de mest krävande delarna av flytten, såsom att bära tunga möbler, medan man själv tar hand om mindre och lättare föremål, vilket kan vara en bra variant för att få professionell hjälp och samtidigt hålla kostnaderna nere.
Om oss på Hyraflyttbil - vi är proffs på att flytta
Vi på Hyraflyttbil strävar efter att göra flyttprocessen så enkel som möjligt – för så många som möjligt. Vi samarbetar med flera flyttfirmor i hela Sverige för att ge dig de bästa möjligheterna till att hitta bra flyttalternativ till bra priser.
Vi erbjuder flytthjälp och har utfört flyttar i följande städer: